disperare Sătenii din Perieni organizează convoaie şi aduc apă în butoaie de la câţiva kilometri distanţă
Agricultorii vasluieni aşteaptă cu nerăbdare ploaia salvatoare în timp ce privesc neputincioşi cum li se usucă culturile şi insulele de păşunat ale animalelor se restrâng de la o zi la alta. Cea mai gravă situaţie este înregistrată în comuna Perieni, acolo unde lipsa apei tinde să devină o boală cronică. După ce în urmă cu câţiva ani localnicii au ajuns „vedete“ în ţară din cauză că nu aveau apă de băut, situaţia se repetă şi acum. „Seceta a distrus tot aici, iar toate fântânile pe care le avem sunt ca şi dispărute. Sunt secate, iar cele două, trei care mai au apă sunt golite imediat încă din zorii zilei pentru că oamenii vin cu noaptea în cap să ia apă“, a spus primarul Alexandru Iacob.
Animale condamnate la înfometare
Cel mai greu, adaugă edilul, este pentru animale, care pe lângă lipsa apei se confruntă şi cu lipsa hranei. „Păşunile sunt toate uscate, animalele nu mai au ce să mănânce. Dacă nu plouă cât mai repede, probabil că o să le vândă pe nimic numai să nu le moară de foame în bătătură“, a subliniat primarul. Pentru a adăpa animalele, dar şi pentru alte treburi gospodăreşti, localnicii din Perieni sunt nevoiţi să care apă în butoaie de la barajul Cuibul Vulturilor, aflat la câţiva kilometri depărtare de comună. „Sunt convoaie ca în deşert, numai că acolo oameni merg cu cămilele şi cară tot felul de mărfuri, iar noi cărăm apă cu butoaiele“, a încheiat edilul.
Potrivit specialiştilor din cadrul Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Vaslui, recolta din acest an a fost una bună, în unele cazuri chiar superioră celei de anul trecut. Anul viitor, însă, producţia s-ar putea înjumătăţi din cauza secetei, mai ales în cazul culturilor de rapiţă.
„Avem o suprafaţă de 22.455 de hectare, programată