Au o aromă proprie şi culoare care se pune pe limbă şi degete. Sunt afinele, cele mai populare fructe de pădure, cunoscute pentru efectele lor benefice asupra sănătăţii. Afinele pot fi folosite cu succes în terapia multor afecţiuni, spune doctorul Cristina Pavel, specialist medicină de familie şi apifitoterapie.
Datorită conţinutului bogat în provitamina A, afinele sunt foarte bune în cazul tulburărilor de vedere, cum ar fi degenerescenţa maculară, boală care poate duce la orbire, precizează doctorul Cristina Pavel. Medicul le mai recomandă în enteritele infecţioase şi în diaree (întrucât ameliorează tranzitul intestinal), în infecţiile urinare şi în litiază, pentru proprietăţile sale diuretice. Deoarece au un conţinut scăzut de glucide, afinele sunt ideale pentru diabetici. În infecţiile respiratorii – faringită, amigdalită, laringită –, afinele se administrează sub formă de suc îndulcit cu miere, ele având efect antibacterian.
Cura cu fructe proaspete
Medicul Cristina Pavel spune că, pentru a beneficia de efectele terapeutice ale afinelor, este bine să facem o cură în sezon (vară-toamnă), folosind fructe proaspete, consumate ca atare (50-100 g/zi). Le putem consuma şi sub formă de sirop sau confiate. Pentru că au un conţinut bogat în vitamina C, care se distruge uşor la temperaturi înalte, este mai bine să nu facem infuzii, ci să le macerăm la rece, după următoarea reţetă: punem o linguriţă de fructe măcinate într-o cană cu apă rece şi le lăsăm la macerat între şase şi opt ore (perioadă în care agităm din când în când conţinutul), apoi se strecoară şi se bea. Doza de macerat este de 3-4 căni pe zi. Putem prepara cantitatea de macerat pentru 24 ore (se pun 4 linguriţe de fructe măcinate la 1 litru de apă rece). Cu sucul proaspăt din afine, diluat cu puţină apă, se face gargară în caz de faringită şi amigdalită sau se aplică sub