Ministerul Administraţiei şi Internelor a elaborat o primă variantă a proiectului de Cod Administrativ care ar urma să mărească eficienţa autorităţilor locale şi centrale
„Avem o legislaţie tâmpită care face dificilă misiunea noastră de a rezolva problemele cetăţeanului. Parlamentarii aruncă pe piaţă legi care sună bine la televizor, dar care nu pot fi aplicate în practică”, a spus Tudor Pendiuc, primarul oraşului Piteşti şi şeful Asociaţiilor Municipiilor din România. Declaraţia a fost făcută la festivitatea de închidere a lucrărilor pentru elaborarea Codului Administrativ, act normativ prin care autorităţile încearcă să simplifice şi să facă mai eficiente autorităţile locale şi centrale.
Primarul Pendiuc s-a arătat nemulţumit şi de faptul că abordarea viitoarei legi administrative nu e una cu totul reformistă, ci mai degrabă „nici cal, nici măgar” şi şi-a exprimat speranţa că acest instrument de lucru va fi modificat în urma dezbaterii publice. „Avem nevoie de legi simple şi directe care să nu dea naştere atâtor interpretări şi soluţii în instanţă”, a declarat edilul piteştean.
Opinia lui Pentiuc a fost întărită şi de Emil Drăghici, primarul comunei dâmboviţene Vulcana-Băi şi preşedintele Asociaţiei Comunelor din România. El a comparat administraţia locală cu fundaţia unei case fără de care o construcţie nu poate rezista.
800.000 de euro, costul proiectului
La elaborarea acestei prime variante de act normativ au participat, potrivit lui Gheorghe Enacu, secretar de stat pentru comunităţile locale din Ministerul Administraţiei şi Internelor , 150 de instituţii ale administraţiei publice, 10 ministere, 90 de primării şi şase instanţe judecătoreşti. Proiectul „Un cadru legislativ mai coerent pentru o administraţie publică mai eficientă”, finanţat din fonduri structurale, a costat 800.000 de euro, iar elaborarea lui a durat doi ani. Demesul