Alături de dolarul american şi francul elveţian, yenul japonez este considerat de către mulţi economişti, printre care şi profetul crizei, Nouriel Roubini, drept monede sigure şi investiţii mai bune decât aurul.
Turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale i-a făcut pe investitori să-şi îndrepte economiile către yen, astfel încât au alimentat aprecierea monedei japoneze, în ciuda eforturilor autorităţilor de a o ţine în frâu.
Iar reversul medaliei este crunt. Acum, o parte dintre investitorii în Japonia au început să vorbească despre mutarea afacerilor în alte regiuni, mai ieftine. Eforturile guvernului nipon de a ţine sub control aprecierea yenului au eşuat, forţând producătorii să-şi reducă investiţiile în Japonia şi să-şi mute producţia în alte regiuni, a afirmat şeful alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, într-un interviu acordat Reuters, citat de Agerpres.
"Dacă guvernul nipon vrea într-adevăr să protejeze şi să extindă numărul locurilor de muncă, atunci trebuie făcut ceva. De ceva timp noi tot vorbim pe acest subiect. Arată ca şi cum orice efort s-ar face nu se văd rezultatele", a declarat Ghosn, directorul general al producătorului auto nipon Nissan Motor.
În ultimii doi ani, dolarul s-a depreciat faţă de moneda niponă de la aproape 91 de yeni la aproximativ 76 yeni. Tendinţa spre un yen mai puternic, care s-a accelerat din aprilie, a forţat Nissan să-şi reevalueze investiţiile în viitoarea producţie de automobile şi să ia în considerare mutarea producţiei în afara Japoniei, a explicat şeful alianţei Renault-Nissan.
"Trebuie să luăm decizii privind investiţiile tot timpul. Acesta este unul dintre factorii pe care îi luăm în considerare când studiem un proiect şi ne întrebăm dacă îl vom realiza în Japonia sau în altă ţară", a afirmat Ghosn.
Nissan va construi o maşină electrică în C