Turismul moldovenesc se dezvoltă foarte lent. Cei 20 de ani de independenţă nu au reuşit să facă din ţara noastră o destinaţie turistică pe piaţa internaţională. Totuşi, un prim pas a fost faptul că Moldova a devenit membru cu drepturi depline a Organizaţiei Mondiale a Turismului.
Sebastian Botnaru, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, a declarat, astăzi, în timpul unei conferinţe de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului, că drumurile proaste sunt principalul impediment în dezvoltarea turismului. „Pe majoritatea drumurilor din ţară se circulă greu, acestea se află într-o stare proastă. Spre mănăstirile Saharna şi Ţâpova este greu de ajuns. Din această cauză, turiştii străini refuză să viziteze aceste destinaţii, nu vor să îşi strice automobilele", a menţionat Sebastian Botnaru. Compromit potenţialul turistic al ţării şi lipsa grupurilor sanitare la popasurile turistice.
„Deşi ţara noastră dispune de multe destinaţii turistice, acestea nu sunt îngrijite şi de multe ori sunt distruse. Turismul necesită o implicare din partea statului", a spus Eugenia Alexa, diretor de agenţie de turism.
Transnistria, cea mai exotică destinaţie turistică
Turiştii străini sunt îndeosebi interesaţi de Transnistria, dar le place şi oraşul Chişinău. Prezintă interes şi ramura vinicolă, agroturismul.
În prezent, în Moldova există o Strategie de dezvoltare a turismului pe anii 2003-2015, dar aceasta nu este actuală, e depăşită, susţin specialiştii. „Domeniul turismului necesită o strategie durabilă, bine gândită, care să reflecte toate activităţile din această ramură", a declarat Sebastian Botnaru, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Acesta a mai adăugat că este necesară o promovare a locurilor turistice peste hotarele ţării, participarea la expoziţiile internaţionale şi târgurile specializate din acest d