Se ştie deja că, pe măsură ce îmbătrânim, scădem în înălţime. Dar ceea ce puţini conştientizează e că, odată cu vârsta, pierdem nu numai centimetri din lungimea corpului, ci ni se mişcorează şi inima, oasele feţei, creierul şi organele sexuale.
O analiză efectuată în Statele Unite ale Americii arată că organismul uman, atât pe plan intern, cât şi extern, se micşorează odată cu trecerea anilor. De aici rezultă şi o parte din problemele de sănătate ale senectuţii.
Medicul american Louise Atkinson a cercetat regresul dimensiunilor corporale, scrie "The Daily Mail".
Coloana vertebrală
După vârsta de 40 de ani, odată cu trecerea fiecărui deceniu, majoritatea oamenilor pierde aproximativ un centimetru din înălţime. Studiul lui Atkinson arată că bărbaţii în vârstă de 80 de ani sunt cu cinci centimetri mai scunzi decât erau în tinereţe. Micşorarea este şi mai avansată la femei, la 80 de ani fiind cu aproape opt centimetri mai mici de înălţime decât la 30.
Fenomenul este mai accentuat la femei din cauza reducerii nivelului de estrogen din corp odată cu trecerea în menopauză. Acest hormon contribuie, de-a lungul vieţii, la protejarea oaselor atât la bărbaţi, cât şi la femei.
Inima
După ce omul trece de a doua tinereţe, muşchiul inimii scade în greutate cu 0,3 grame pe an. Fenomenul afectează capacitatea organismului de a pompa sânge prin corp.
Folosindu-se de investigaţia imagistica prin rezonanţă magnetic (IRM sau RMN), cercetătorii de la universitatea americană "Johns Hopkins" au descoperit că, din an în an, inimii îi este mai greu - cu 2% până la 5% - să se contracte şi să se relaxeze, în timp ce cantitatea propriu-zisă de sânge pompat scade anual cu nouă mililitri. Regresul muşchiului cordial generează probleme privind tensiunea arterială.
Organele sexuale
Atât organele sexuale feminine, cât şi cele masculine se mi