Un studiu efectuat de cercetători americani susţine că asistenţa medicală constantă şi tratamentul hipertensiunii arteriale sunt fundamentale pentru prevenirea recidivei accidentului vascular cerebral (AVC).
Pentru prevenirea atât a unui prim AVC, cât şi a recidivei este capitală evitarea obturării unei artere care asigură circulaţia sangvină cerebrală. De fapt, aceasta este cauza principală înainte şi după un AVC sau un accident ischemic tranzitoriu, aceşti pacienţi fiind în pericol de a fi victime ale unui nou episod. Aproximativ 80% dintre AVC-uri sunt rezultatul unui infarct cerebral provocat de un tromb, pus într-un caz din patru pe seama plăcilor de aterom care reduc diametrul arterelor cerebrale. În afara obturării arterelor, cauza cea mai frecventă, mai sunt şi altele: fibrilaţia auriculară, tulburări de ritm cardiac, afectarea unor vase mici de sânge, microangiopatie.
Cum evităm pericolul
Recidiva este o ameninţare majoră. Ea poate fi redusă substanţial (între 50% şi 70%) prin respectarea draconică a tratamentului ce ţine sub control factori majori de risc: hipertensiunea arterială, LDL – colesterolul prin statine şi trigliceridele, diabetul, sedentarismul şi obezitatea. La acest tratament se adaugă cel antiplachetar cu aspirină şi clopidogrel, pentru fluidizarea sângelui. Când carotida, care transportă sângele de la inimă la creier, este obturată, la nivelului gâtului, chirurgul poate interveni pentru eliminarea plăcii de aterom, reducând astfel cu 50% riscul recidivei de AVC. Sunt două tipuri de intervenţii la nivelul carotidei:
● Endarterectomia carotidiană, care constă în descoperirea chirurgicală a arterei carotide, secţionarea sa, scoaterea plăcii de aterom şi închiderea sa prin sutură directă sau cu ajutorul unui petic de material sintetic sau venos.
● Stentarea carotidiană este o altă opţiune, mai mo