România nu trebuie să facă "greşeli majore", pentru a nu se întoarce în recesiune. Avertismentul vine de la consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. El spune într-un interviu la RFI că "România nu se vede direct ameninţată" de criza datoriilor din spaţiul european. "Nu există nici un pericol de încetare de plăţi în România", asigură Adrian Vasilescu. El mai declară că "falimentul Greciei, falimentul unei ţări nu poate fi o realitate!".
Reporter: Credeţi că România a ieşit definitiv din recesiune sau procesul este reversibil?
Adrian Vasilescu: Din punctul meu de vedere, în primul rând, trebuie să departajăm: criza este întregul, ceea ce frământă planeta, începând din august 2007; recesiunea este o parte a întregului şi se produce din când în când. America a ieşit din recesiune încă din 2009, Europa mai toată a ieşit din 2010, iar noi am ieşit în 2011. Important ar fi să nu ne întoarcem înapoi în recesiune şi să vedem cum facem încet-încet să stingem efectele crizei, dar problema esenţială este una singură: să nu facem greşeli majore! Pentru că la măsuri geniale nu ne putem aştepta. Numai tehnologia s-a dezvoltat pe bază de măsuri geniale. În rest, economia s-a dezvoltat prin evitarea greşelilor.
Rep.: La ce fel de "greşeli majore" vă referiţi?
A.V.: Greşeli majore în creşterea economică. O măsură care să întoarcă recesiunea, o măsură care să blocheze aducerea de noi venituri la buget şi aşa mai departe.
Falimentul Greciei "nu poate fi o realitate"
Rep.: Agenţia Reuters anunţa recent că bancherii europeni se pregătesc de falimentul Greciei. Credeţi în acest scenariu, domnule Adrian Vasilescu?
A.V.: Falimentul Greciei, falimentul unei ţări nu poate fi o realitate! Poate intra o ţară în încetare de plăţi. Asta este cu totul altceva. Nu poate fi falimentată o ţară. Deocamdată cred că mai este mult