Consiliul Naţional al Audiovizualului le recomandă posturilor de televiziune şi radio ca, atunci când difuzează emisiuni despre proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, să apeleze la "puncte de vedere calificate", pentru a ajuta opinia publică să înţeleagă subiectul aflat în dezbatere.
Ce spune textul recomadării adoptat în şedinţa de astăzi: "Dată fiind complexitatea proiectului de la Roşia Montană, cât şi eventualele probleme de mediu, Consiliul consideră că exprimarea punctelor de vedere calificate ar fi de natură să ajute opinia publică să înţeleagă subiectul aflat în dezbatere".
"CNA a simţit nevoia unei recomandări prin care să intervină în ampla dezbatere legată de proiectul Roşia Montană, o recomandare care să întărească prevederile legale, care să determine posturile să le respecte mai riguros, în sensul prezentării în aceeaşi emisiune a punctelor de vedere opuse şi numai în cazuri excepţionale în ediţii diferite a prevederilor privind rigoarea informaţiei, a cazurilor în care, dacă se aduc acuze unor persoane implicate, acestea trebuie susţinute şi cu dovezi", a declarat Răsvan Popescu, preşedintele CNA, referitor la recomandare.
Recomandarea CNA vine în urma analizării în şedinţa din 22 septembrie a modului în care a fost dezbătut în spaţiul audiovizual proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. Astfel, Consiliul "a constatat că, în ultima perioadă, au fost difuzate o serie de emisiuni la realizarea cărora nu s-a ţinut cont de obligaţia oricărui radiodifuzor de a respecta principiul imparţialităţii, echilibrului şi favorizării liberei formări a opiniilor".
În şedinţa din 22 septembrie, CNA a decis să someze Radio România Actualităţi şi The Money Channel şi să atenţioneze TVR, Realitatea TV şi B1 TV, pentru prezentarea dezechilibrată - fie favorabilă, fie nefavorabilă - a proiectului de exploatare minieră d