Invatamantul superior nu mai e ce a fost, spune o reclama. Intr-adevar, invatamantul romanesc nu mai este ce a fost. E mult mai slab! Iar vinovati sunt, in primul rand, cei care afirma ca au contribuit la ‘cresterea calitativa’ a invatamantului superior! Anume, universitatile particulare.
Este binecunoscuta ‘baza calitativa’ a universitatilor particulare, ea consta intr-un fundament preponderent financiar. Pentru ca studentii sunt, pentru cele mai multe universitati particulare, doar niste simpli clienti. Cum sa nu fii tolerant cu acesti clienti, care iti cresc baza financiara?
Practic, acest domeniu social s-a transformat rapid intr-o afacere. Acest lucru poate fi dovedit simplu, nu doar prin bugetele tot mai mari ale acestor universitati sau prin sediile impozante pe care si le construiesc ‘din resurse proprii’. Dar sa revenim! Spuneam ca transformarea invatamantului superior intr-unul eminamente financiar poate fi dovedit simplu. Cum? Prin analizarea numarului de absolventi ai facultatilor.
Econtext va arata cu cat a crescut numarul de absolventi de facultate din 1993 si pana in 2009, acestea fiind cele mai recente date. Este vorba atat despre absolventii de la facultatile de stat, cat si de la cele private, despre numarul total al absolventilor de facultate din Romania. In plus, publicam si cum a evoluat numarul absolventilor de liceu in perioada mentionata. Si, de asemenea, cum a evoluat paritatea dintre absolventii de liceu si cei de facultate (cati din absolventii de liceu au absolvit si facultate).
Astfel, numarul de absolventi de facultate a crescut de aproape sapte ori din anii de dupa Revolutie si pana in prezent! SAPTE ORI! In 1993, numarul de absolventi de facultati a fost de 34.240 de persoane. Numarul lor a urcat aproape constant, astfel incat in 2007 numarul de absolventi de facultate era de 232.885! Ulterior acestui an, care