Inca din vremea monopolurilor, industria tutunului a fost o sursa sigura de bani, fiind unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat. Astfel, doar anul trecut, cei mai mari trei jucatori de profil au contribuit la bugetul general consolidat cu circa 2,5 mld. euro. In aceste conditii, efectele unui declin abrupt al cererii ar putea avea implicatii serioase asupra economiei locale.
In prezent, in Romania exista aproximativ 7 milioane de fumatori, reprezentand pana la o treime din populatia tarii, arata datele furnizate Wall-Street.ro de catre Societatea Romana de Pneumologie (SRP).
Din populatia activa un procent de 29-30% este reprezentat de fumatori, iar raportul barbati-femei este de 2 la 1, care fluctueaza insa in functie de grupele de varsta, apartenenta la mediul rural sau urban.
De asemenea, se remarca o tendinta de “plafonare” a numarul de fumatori de sex masculin, respectiv o crestere a prevalentei fumatului la femei, in special la adolescente, precizeaza Florin Mihaltan, presedintele SRP. Cauzele sunt multiple: absenta unui program national coerent care sa integreze toate initiativele de control a tabagismului in Romania pe mai multi ani, strategii punctiforme de control a preturilor, lipsa educatiei in scoli dar si la nivel de adult, implicarea mai scazuta a medicilor in consilierea fumatorilor.
Pe de alta parte, explozia preturilor la tigarete in perioada 2009-2010 (peste 50%), determinata de cresterea accizelor, a dus la scaderea pietei legale, dar nu a avut ca efect reducerea semnificativa a consumului, intrucat fumatorii au la dispozitie varianta produselor de contrabanda. De exemplu, in ianuarie 2010 piata neagra a atins nivelul record de 36,2%.
Totodata, o treime dintre romani cheltuiesc in medie intre 100 si 200 de lei lunar pentru tigarete, in timp ce o alta treime cheltuiesc peste 200 de lei.
1.