Destinul lui Greceanu este fara nicio urma de indoiala emblema tragediei aviatorilor romani ai celui de-Al Doilea Razboi Mondial. A participat in peste 800 de misiuni, dintre care 100 au fost batalii aeriene, castigand duelul in cateva zeci. A fost decorat cu un numar impresionant de medalii, dovada a eroismului.
Dupa incetarea conflictului a fost invitat, alaturi de Ion Milu la Wiener-Neustadt, in cadrul unei demonstratii aviatice a tehnicii de razboi germane, pentru a prezenta avionul de vanatoare folosit de romani, un Bf 109G creat la uzinele IAR Brasov.
Eroul aviator Teodor Greceanu si evadarea din fortareata comunista Aiud (I)
Greceanu sustine ca acolo i s-a cerut sa piloteze si celebrul avion Me 262. Acesta ar fi fost primul zbor al unui pilot roman pe un avion de vanatoare cu reactie.
Intors intr-o tara a carei conducere dispretuia si renega sacrificiul soldatilor romani pe Frontul de Est, Greceanu se vedea marginalizat si constant sub pericolul arestarii.
Tragedia unui aviator in temnitele Securitatii
In 1947 a fost scos din armata si a lucrat diferite slujbe, ajutandu-i in secret pe cei ce vroiau sa paraseasca tara, in ciuda riscului ce si-l asuma. Acesti ani au fost calmul dinaintea furtunii. Pe data de 4 martie 1949 se trezeste cu ofiteri ai Securitatii in casa din Bucuresti in care locuia.
A fost supus torturii timp de doua luni, iar la sfarsit a fost condamnat si inchis pentru crime impotriva oranduirii sociale, sub pretextul presupuselor legaturi cu o miscare de rezistenta.
A trecut prin cele mai oribile exponente ale gulagului romanesc, de la infama inchisoare Pitesti, pana la Jilava si Canal.
Planul indraznet al evadarii de la Aiud
In 1951 este adus la Aiud, unde profesorii Mircea Vulcanescu si Nicolae Margineanu deja planuiau o evadare