Conflictul din sudul Bulgariei, extins şi în alte localităţi din ţara vecină, aminteşte de evenimente similare din România. În 1993, la Hădăreni apărea primul caz mediatizat după Revoluţie. Sursa: GAZETA DE SUD
Duminică, 25 septembrie, la ora 16.00, locuitorii satului Katuniţa din sudul Bulgariei s-au răsculat împotriva "Ţarului Kiro", liderul unui clan de romi. "Ţarul", după numele lui real Kiril Raşkov, căldărar din România, s-a trezit cu o mulţime furioasă în faţa vilei sale care nu a pierdut vremea şi i-a incendiat proprietatea.
Revolta bulgarilor din Katuniţa vine după ce nepotul "Ţarului" a călcat cu maşina doi locuitori din sat. Dar, de fapt, ascunde o agitaţie mocnită de ani de zile. Răbufnirea violentă de la nivelul micii localităţi s-a extins cu ecou, scoţând la iveală tensiunile interetnice, în mai multe localităţi înregistrându-se ieri conflicte.
La nord de Dunăre, seria de bătăi dintre etnicii romi şi conaţionalii români sau maghiari, înregistrată după 1989, creionează un portret similar. Ştirile cu bătăi între romi şi jandarmi, între săteni români sau maghiari şi minoritatea romă nu mai sunt, de ani de zile, cazuri izolate.
Începând cu mult-discutatul "caz Hădăreni" şi continuând cu conflictele din Craiova, România a fost adesea sursă pentru dezbaterea pe subiectul lipsei de toleranţă dintre comunităţi.
De la ceartă, la răscoală
Hădăreni, septembrie 1993. Pe 20 ale lunii, trei romi, Mircea Zoltan şi fraţii Rapa Lupian Lăcătuş şi Aurel Pardalian Lăcătuş, au început să se certe cu Gligor Cheţan, un etnic român, la barul din localitatea mureşeană. De la înjurătură până la o bătaie în toată regula a fost doar un pas. Pentru Gligor a intervenit fiul său, Crăciun. În mijlocul haosului, băiatul a fost ucis. Imediat, speriaţi, romii s-au ascuns în casa unui prieten.
Înfuriaţi de vestea morţii lui Crăciun, sute de săteni