Oficialii zonei euro lucrează la creşterea capacitării Fondului European de Salvare Financiară, au spus luni oficialii Băncii Centrale Europene, în timp de preşedinte Barack Obama pune presiune asupra europenilor să găsească măsuri pentru a stopa criza datoriilor care ameninţă să se extindă în întreaga lume. Sursa: Reuters
Preşedintele Obama, vorbind despre "criza care sperie întreaga lume", i-a grăbit pe liderii celor 17 naţiuni ai zonei euro, să acţioneze rapid pentru ajuta regiunea unde băncile nu şi-au revenit din criza din 2008 şi care suferă acum de pe urma crizei datoriilor Greciei.
"Aceştia încearcă să ia măsuri pentru temperarera crizei, dar acţiunile nu au fost atât de rapide pe cât ar fi trebuit", a spus Obama la o întânire din Mountain View, California, scrie Reuters.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Obama: Criza euro "sperie lumea"
După întâlnirea dintre reprezentanţii FMI, ai Băncii Mondiale şi ai G20 de săptămâna trecută, liderii europeni au declarat luni că lucrează la soluţii pentru a rezolva criza zonei euro şi să prevină criza datoriilor să se extindă, dar opiniile divergente ale acestora în privinţa mărimii planului de salvare şi a rolului pe care ar trebui să îl joace BCE, arată cât de dificil este ca zona euro să ajungă la un consens.
Ce capacitate ar trebui să aibă EFSF-ul
Membrul boardului BCE, Lorenzo Bini Smaghi, a spus că cele 440 de miliarde ale Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) ar putea fi folosit drept colateral pentru a lua împrumuturi de la BCE.
Dar Jens Weidmann, oficialul băncii centrale a Germaniei, a spus că o asemenea măsură ar descuraja statele să implementeze măsurile necesare pentru a reduce deficitele.
Un oficial european a spus totodată agenţiei Reuters dumincă că se urmăreşte creşterea capacităţii Fondului European de Stab