Unul dintre titlurile reper din istoria cinematografiei, premiat cu Palme d’Or la Cannes în 1976 şi nominalizat la patru Oscaruri, „Taxi Driver” n-a rulat niciodată pe ecranele din România. Neoficial, a fost proiectat cu o copie piratată la Cinemateca din Bucureşti, în anii 70-80, şi a circulat pe casete VHS, ca mai toate filmele venite dinspre Vest.
Această primă proiecţie pe peliculă a lui „Taxi Driver” în România e un omagiu adus nevoii de a vedea filmele pe ecran şi o scuză târzie pentru piratarea în masă din anii 80.
„Taxi Driver” a intrat într-un proces de prezervare încă de acum 20 de ani. În varianta restaurată de Sony Pictures a fost lansat la Festivalul de la Berlin, la începutul acestui an, în prezenţa lui Paul Schrader, scenaristul filmului. Restaurarea şi remasterizarea peliculei a început în 2010 şi a durat aproape jumătate de an.
Martin Scorsese şi directorul de imagine al filmului, Michael Chapman, au supravegheat îndeaproape procesul de scanare a negativului pe 35 de mm, la o rezoluţie de 4K (mărime standard în digital, tradusă în 4000 de pixeli), repararea porţiunilor zgâriate, recuperarea celor pierdute, corecţia de culoare. Pentru refacerea sunetului, s-au folosit banda magnetică originală cu replicile înregistrate şi muzica, precum şi casete audio cu întreaga coloană sonoră.
Potrivit lui Grover Crisp, vicepreşedintele diviziei Asset Management, Film Restoration and Digital Mastering a Sony Pictures Entertainment, negativul avea numeroase zgârieturi şi porţiuni pierdute, procesul de recuperare fiind dificil. Varianta high-definition folosită pentru Blu-ray a rezultat direct din scanarea negativului în rezoluţie 4K, ceea ce permite păstrarea calităţilor originale ale peliculei. Martin Scorsese a cerut în mod special ca filmul să păstreze culoarea timpului său, fără nici o încercare de a-i moderniza paleta de c