"Romgaz nu are ca si obiective exportul de gaze", a declarat Dumitru Chiselita, director Romgaz Medias, cu ocazia unei conferinte. Romgaz nu vrea sa exporte chiar daca din 2013 toate conductele de interconectare din Romania cu alte state vor trebui sa asigure si "fluxul invers", ceea ce inseamna permiterea exporturilor de gaze. Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii aprovizionarii. Vezi in text ce pierde Romgaz prin refuzul de exporta.
Romgaz nu doreste sa exporte chiar daca acest lucru ar aduce venituri importante companiei. In acest moment,Romgaz asigura gaze pentru piata interna la un pret de 160 de dolari mia de metri cubi, in conditiile in care preturile la gazele importate din Rusia au depasit 500 de dolari mia de metri cubi.
Potrivit Regulamentului european 994/2010, pana pe 3 martie 2012, fiecare stat trebuie sa prezinte o propunere de capacitate bidirectionala. Pana pe 3 decembrie 2013, trebuie asigurata capacitatea bidirectionala permanenta in toate interconectarile transfrontaliere intre statele membre. "Operatorii de sisteme de transport asigura capacitatea bidirectionala permanenta in toate interconectarile transfrontaliere intre statele membre cat mai curand posibil si cel tarziu pana la 3 decembrie 2013", se arata in regulament.
Regulamentul mai spune ca "operatorii de sisteme de transport nu ar trebui impiedicati sa ia in calcul situatia in care investitiile care permit capacitatea fizica de a transporta gazul in ambele directii (capacitate bidirectionala) in cadrul interconectarilor transfrontaliere cu tari terte". Romania are in vedere interconectarea cu Moldova si cu Serbia. In plus, vor fi facute investitii la statiile Isaccea si Negru Voda pentru ca din punct de