Cea mai mare realizare a sa în cele patru decenii de muncă la institutul de cercetări marine a fost realizarea echipamentelor de pescuit ale flotei de pescuit din Marea Neagră.
Este unul dintre cei mai longevivi directori din Constanţa. Simion Nicolaev este la şefia Institututului de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ de 21 de ani. În institut lucrează de 40 de ani lucrează în institut. A schimbat guvern după guvern, scena politică a fost când portocalie, când galbenă. Prefecţii au fost înlăturaţi şi au luat după ei şefi de deconcentrate. Unii însă par eterni. Este şi cazul lui Nicolaev.
Şef de promoţie
A ajuns să lucreze la institutul din Constanţa prin repartiţie de la Guvern, fiind şef de promoţie. Cel mai mare proeiect al lui se referă la dezvoltarea flotei de pescuit oceanic, în perioada 1980 – 1993. „Am realizat conceptul echipamentelor de pescuit a traulelor şi a panourilor de pe ambarcaţiuni“, spune Nicolaev.
Flota de pescuit oceanic a României era formată din peste 100 de pescadoare, nave de colectare şi nave Polar. Din flota de pescuit oceanic nu a mai rămas nimic. Mare parte din nave au fost date la fier vechi, iar altele au fost vândute, după ce toate iniţiativele de privatizare au eşuat rând pe rând.
Când era mic nu visa să lucreze în domeniul cercetării şi protecţiei mediului marin. Voia să devină pilot, „aşa cum îşi doreau toţi băieţii de vârsta mea“. Dar iată că altul avea să fie drumul lui în viaţă.
Conduce 47 de cercetători
Soţia lui îi este colegă de serviciu, fiind cartograf în cadrul institutului. Aici s-au cunoscut. Împreună au un băiat. Nu şi-a urmat părinţii, în prezent ocupând un post de economist la bancă.
De-a lungul timpului, institutul a fost în pericol de a se desfiinţa de mai multe ori, fiind plimbat de la Ministerul Învăţământului la Ministerul Mediului.
La