Cel oceanic este doldora de grăsimi bune pentru inimă. Mercur în cantităţi periculoase se găseşte doar în carnea de rechin. Evitaţi-l pe cel crud (sushi) sau afumat, care poate conţine bacterii. Sursa: SHUTTERSTOCK
Consumatorii de peşte au un risc mai mic de accident vascular, depresie şi boli neurovegetative, asociate cu îmbătrânirea. Cele mai multe beneficii le are chiar inima. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Harvard a arătat că riscul cardiac scade cu 36% în cazul persoanelor care consumă peşte săptămânal.
Acest lucru se datorează în principal conţinutului de acizi graşi omega-3, pe care organismul nu îi poate sintetiza eficient şi care sunt mai bine asimilaţi din peşte decât din suplimente.
Şi fructele de mare menţin inima sănătoasă
Colesterolul se poate depune pe pereţii arterelor, ducând la arteroscleroză. În momentul în care obstacolul format de aceste plăci de colesterol la nivelul vaselor e foarte mare, prin vasul respectiv nu mai poate circula sângele, ceea ce duce la o proastă oxigenare a ţesuturilor sau chiar la moartea lor.
"Acizii graşi nesaturaţi ajută la menţinerea nivelului de colesterol în limite normale. Chiar şi fructele de mare, deşi s-a crezut că au colestrol rău, se pare că sunt bogate în steroli cu proprietăţi anti-aterosclerotice", arată nutriţionistul Luiza Pîrvu.
Toate aceste efecte binefăcătoare pălesc atunci când prăjiţi peştele, pentru că o porţie pe săptămâna (care conţine grăsimi trans) creşte cu 50% riscul de infarct.
Somonul, "regele" peştilor. Rechinul, cel mai păcătos
Somonul, tonul, macroul, heringul, anşoa şi sardinele sunt speciile cu cel mai mare conţinut de acizi graşi. Peştele de apă dulce este mult mai slab. Asociaţia Americană de Cardiologie recomandă cel puţin două porţii pe săptămână, a câte 150-200 de grame.
În cazul gravidelor, acizii graşi din peşte şi fructe