Conducerea PC şi liderii de filiale discută azi relaţiile tensionate cu liberalii şi cu social-democraţii.
Disputele din ultima perioadă dintre Dan Voiculescu şi liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au la bază solicitarea PC de a primi suficiente locuri în Senat şi în Cameră pentru a avea grupuri parlamentare, afirmă surse liberale. Antonescu şi Ponta au refuzat o asemenea solicitare pe motiv că ea ar necesita schimbarea protocolului USL. Înregistrarea documentului la tribunal ar dura şapte luni, din cauza procedurilor greoaie. Refuzul liderilor PSD şi PNL l-a determinat pe Dan Voiculescu să ameninţe cu părăsirea USL.
Potrivit surselor citate, Voiculescu ar fi ajuns la concluzia că prevederea din protocolul ACD, alianţa dintre PNL şi PC, potrivit căreia conservatorii ar avea 12 locuri în Camera Deputaţilor şi nouă în Senat nu este suficientă. Şi aceasta pentru că negocierile din cadrul USL au dovedit că protocolul Uniunii este deasupra înţelegerii iniţiale dintre liberali şi conservatori. Astfel, protocolul ACD prevede că, dacă PNL şi PC au un candidat comun la Bucureşti, acesta va fi liberal, cu excepţia cazului în care conservatorii au un om care să fie mai bine clasat în sondaje. Acordul semnat de PC şi PNL a fost însă dat peste cap de protocolul USL, document care le-a dat totală putere de decizie lui Antonescu şi Ponta, în calitate de copreşedinţi ai Uniunii. Liderii PC şi-ar fi dorit ca liberalii să-l susţină pe Cristian Popescu Piedone drept candidat la Primăria Capitalei şi abia apoi să negocieze cu social-democraţii.
Cum însă PNL şi PSD l-au susţinut la unison pe Sorin Oprescu, oamenii lui Voiculescu spun acum că s-a creat un precedent şi că nu mai au nicio garanţie că, după alegeri, va fi respectată promisiunea de a avea grupuri parlamentare, cuprinsă în protocolul cu liberalii. "Conservatorii au respectat toate înţelegerile asumate