Trei sferturi dintre români îşi fac analize sau investigaţii medicale o dată pe an sau mai rar, în timp ce doar 1% apelează lunar la astfel de controale, potrivit unui studiu online referitor la serviciile medicale din România realizat de Mercury Research în 2011. Doar 12% dintre românii cu vârstă peste 18 ani sunt abonaţi la o clinică medicală particulară, în timp ce 15% au o asigurare de sănătate privată. Dacă, pentru cei mai mulţi, abonamentul la clinică este plătit de compania la care lucrează, asigurarea de sănătate privată este într-o proporţie mai mare plătită din veniturile personale. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 300 de respondenţi şi este reprezentativ la nivelul utilizatorilor de Internet cu vârstă peste 18 ani. Eroarea de eşantionare a studiului este de ±5.6%.
Vizita la medicul de familie/ medicul specialist/ dentist
Majoritatea respondenţilor sunt înscrişi la medicul de familie (98%) şi aproape opt din zece dintre aceştia îl vizitează cel puţin o dată pe an. Lunar ajung la medicul de familie 13% dintre românii peste 18 ani. Frecvenţă de vizitare a medicului specialist este mai rară, doar 2% îl vizitează lunar sau mai des, dar cei mai mulţi, 62%, o dată pe an sau mai rar.
La dentist, mai mult de jumătate dintre românii cu vârstă peste 18 ani (55%) ajung o data pe an sau mai rar, şi doar 2% lunar sau mai des.
Un sfert dintre bucureştenii au abonament la o clinică particulară
Mai mult de un sfert (26%) dintre bucureştenii peste 18 ani au abonament la o clinică particulară, procent mai ridicat decât media la nivel naţional (12%). La nivel naţional, mai mult de două treimi (69%) au declarat că abonamentul pe care îl deţin este plătit de firmă la care lucrează. Dintre cei care nu aveau abonament în momentul realizării studiului, 28% au declarat că intenţionează în viitor să apeleze