Ambasadori ai statelor arabe în România şi înalţi oficiali autohtoni au participat, ieri, la o conferinţă dedicată lumii arabe, cu care Guvernul de la Bucureşti este interesat să refacă legăturile economice şi politice de dinainte de 1989.
Oficialii noştri au transmis, ieri, un mesaj clar că sunt gata să folo-sească experienţa revoluţiei noastre din "89 ca să ajute statele arabe care se confruntă cu schimbări politice majore, în contextul "primăverii arabe". (n.r. termen folosit cu referinţă la şirul de revoltele ce au izbucnit, anul trecut, în mai multe state arabe, precum Egipt, Tunisia sau Siria).
Oficialii noştri au reiterat, totodată, deschiderea României faţă de investitorii din regiunea Orientului Mijlociu şi a Africii de Nord.
"Vrem doar să vă ajutăm şi atunci când ne veţi cere sprijinul sau punc-tul de vedere, vom fi mai mult decât bucuroşi să vi-l acordăm", s-a adresat consilierul prezidenţial Iulian Fota oficialilor arabi, prezenţi, ieri, la conferinţă. Domnia sa a admis că, după 1989, România a neglijat, uneori, legăturile cu Orientul Mijlociu, încercînd să "revină în Occident". Ţara noastră este interesată acum să întărească legăturile, a sugerat Fota, fiind "foarte deschisă către cooperare economică sau în alte domenii".
Consilierul prezidenţial a adăugat: "S-a făcut o paralelă între revoluţiile din 89 şi anul primăverilor arabe. Experienţa noastră arată că este nevoie de circa doi ani de zile pentru ca lucrurile să se aşeze în matca lor, după o schimbare politică majoră. Consider că va dura tot cam atât până lucrurile se vor aşeza şi în Orientul Mijlociu. Acolo unde ni se va solicita ajutorul, îl vom acorda cu mare plăcere, însă când vine vorba despre conducerea unei ţări, iniţiativa trebuie să aparţină exclusiv ţării respective. Puteţi, ca şi noi în 1989, să vă uitaţi la experienţa altor state, însă consider că este nevoie de