Slovenia este aproape să aprobe o lege care să permită statelor din zona euro crearea unui fond de salvare pentru state aflate în dificultate financiară, precum Grecia, Portugalia sau Irlanda. În schimb Slovacia ar putea bloca înfiinţarea Fondului, a cărei valoare va fi crescută la 440 de miliarde de euro.
Fondul este destinat cumpărării de obligaţiuni emise de statele din zona euro aflate în criză sau pentru a împrumutadirect bani guvernelor pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. Crearea acestui fond trebuie ratificată de către parlamentele tuturor celor 17 state ce formează zona euro.
Contribuţia Sloveniei se ridică la 3,7 miliarde de euro iar votul parlamentului sloven este crucial pentru implementarea acestei iniţiative europene. Acest fond urmează să fie avizat şi de către Germania şi Finlanda spre sfârşitul acestei săptămâni. Slovacia reprezintă o problemă, fiind aşteptat un vot negativ după ce oficialii acestui stat au solicitat ca ţările care nu-şi respectă disciplina financiară să nu poată beneficia de un program de ajutor. Ratingul creditului din Slovenia a fost retrogradat recent, chiar dacă ţara nu are nevoie de ajutor pentru a-şi achita datoria externă. Totuşi, ar putea fi solicitat un ajutor pentru băncile slovene care au probleme cu lichidităţile.
În Slovacia, Preşedintele Ivan Gasparovic a cerut parlamentarilor să voteze favorabil Fondul Financiar pentru Stabilitate spunând că ţara sa nu trebuie să fie o piedică în efortul comun pentru depăşirea crizei generate de creditele suverane. Dezabaterile asupra oportunităţii creării unui asemenea instrument financiar au divizat coaliţia de guvernământ, rezultatul votului fiind greu de anticipat.
Un refuz din partea Slovaciei ar bloca planurile de susţinere a statelor aflate în dificultate şi vor împiedica forţele politice europene de a contracara declanşarea unei