Un studiu realizat de specialiştii de la Universitatea Cambridge, în colaborare cu colegii lor de la CNR din Catanzaro, oordonați de Luca Passamonti, a demonstrat faptul că alimentaţia influenţează nu doar sănătatea fizică, ci şi stările sufleteşti
Atunci când alimentaţia este deficitară, creşte riscul de apariţie a crizelor de nervi şi scade puterea de autocontrol, se arată în studiul citat de tgcom.it. În opinia specialiştilor din echipa britanico-italiană, cheia o reprezintă triptofanul. Acesta este un aminoacid esenţial, ce nu poate fi produs la nivelul organismului uman, dar care însă joacă un rol extrem de important în producerea proteinelor. Totodată, triptofanul este vital pentru producerea unor neurotransmiţători precum serotonina şi melatonina. În acest sens, studiile de specialitate au relevat faptul că nivelul scăzut de serotonină poate duce la apariţia depresiilor şi a insomniilor. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au lucrat cu două grupuri diferite de voluntari, în două perioade diferite. În prima fază, unul dintre grupurile de voluntari a consumat alimente cu un conţinut scăzut de triptofan. Apoi, aceştia au fost solicitaţi să vizioneze o serie de fotografii, în timp ce creierul lor era monitorizat. O acţiune similară s-a realizat şi cu cel de-al doilea grup de voluntari, care a primit alimente bogate în triptofan. Cercetătorii au constatat că în primul caz nivelul scăzut de serotonină a făcut ca zonele cerebrale legate de emoţii să interfereze cu cele legate de raţionalitate. Din acest motiv, subiecţii erau mai tensionaţi şi mai predispuşi la crize de furie. În schimb, în al doilea caz, nivelul de serotonină asigura controlul raţional şi în acelaşi timp ţinea în frâu emoţiile. Nutriţioniştii au menţionat că doza optimă de triptofan este de 350 mg/zi. Acesta se găseşte în ciocolată, brânză, peşte, carnea de porc, de vită, de