Modalitatea de plata a pensiilor private, atat a celor obligatorii (Pilonul II), cat si a celor facultative (Pilonul III), va fi lasata la indemana participantilor la aceste fonduri de pensii, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
In Romania, exista, in prezent, aproximativ 5,6 milioane de persoane care platesc pentru pensiile private. Daca va numarati printre acestea, in momentul pensionarii veti avea de ales in ce mod sa primiti banii inapoi, conform proiectului publicat, spre dezbatere, pe site-ul Ministerului Muncii.
Pensia privata va putea fi platita, daca proiectul legislativ va fi aprobat in aceasta forma, in mai multe modalitati. Astfel, veti avea la alegere pensie viagera, pensie limitata sau alte tipuri de pensii.
In cazul pensiei viagere pentru o singura persoana, puteti fi platit lunar, cu o suma fixa, pana la deces. Daca alegeti varianta pensiei viagera pentru o singura persoana, plus o perioada certa de plata, plata lunara in suma fixa va fi efectuata fie pana la decesul celui care a contribuit, fie pana la expirarea perioadei prevazute in contractul de furnizare a pensiei private.
A treia varianta pentru pensia viagera include posibilitatea platii pensiei persoanei care a contribuit, pana la decesul acestuia, iar, ulterior, catre sotul supravietuitor, pe durata vietii, si copiilor minori, pana la majorat.
Daca optati pentru varianta unei pensii limitate, puteti alege o perioada cuprinsa intre 5 si 10 ani, in care veti primi o suma fixa, in fiecare luna.
Potrivit proiectului de lege, pensiile variabile sunt interzise, insa este posibila majorarea sumei cu o rata fixa prestabilita anual.
Sunt impuse si niste conditii. Astfel, daca activele persoanele (banii stransi in fond) sunt suficiente pentru achizitionarea unei pensii v