Tot sectorul energetic din gestiunea statului va ajunge pe mâna unor afacerişti, dacă vor fi executate două decizii ale instanţelor din Ucraina.Specialiştii acuză autorităţile moldoveneşti de lipsă de reacţie şi spun că, dacă s-ar dori cu adevărat, problema pretinsei datorii ar fi rezolvată rapid.
O firmă din Ucraina pretinde de la întreprinderile de stat Moldtranselectro şi Moldelectrica datorii şi penalităţi în valoare de peste 116 milioane de dolari sau circa 1,4 miliarde de lei. Mai mult, aceasta a obţinut şi decizii favorabile în instanţele din Ucraina, care pot fi în orice moment legalizate pe teritoriul Moldovei.
Potrivit experţilor, în cazul executării hotărârilor, vor fi bune de plată nu doar întreprinderile Moldtranselectro şi Moldelectrica, ci şi statul. Altfel spus, banii vor fi luaţi din buget, fiind vorba de o sumă egală cu alocaţiile anuale pentru sănătate.
Primul litigiu durează de un deceniu, fiind vorba de pretenţiile firmei ucrainene Energoalians faţă de Moldtranselectro şi Moldelectrica privind plata unei datorii de 22 de milioane de dolari, plus o penalitate de 34 de milioane pentru întârziere. Datoria s-ar fi format în perioada 1999-2000, când societatea ucraineană a livrat cantităţi mari de curent electric pe piaţa moldovenească. Atunci, beneficiar a fost Moldtranselectro, iar cumpărător figura firma Derimen Properties Ltd, un offshore din Insulele Virgine.
Oficial, Moldtranselectro a achitat importul. Mai mult, o decizie a Curţii de Conturi din 2002 cerea întreprinderii să recupereze suma de 10,8 milioane de dolari, achitată firmei Energoalians, şi să rectifice evidenţele contabile, astfel încât să nu mai apară o datorie de 20,2 milioane de dolari. Reprezentanţii Energoalians au atacat în instanţă hotărârea Curţii de Conturi, dar n-a avut câştig de cauză. Mai mult, s-a constatat că Derimen Properties Ltd era o firmă-fant