Producatorul local de vin trece prin momente dificile, generate in mare parte de schimbarile de piata si de criza financiara. Sint probleme la plata datoriilor la stat si a salariilor. Managerii se arata insa optimisti si spun ca pina la sfirsitul anului vor reusi sa se achite de obligatiile restante.
Unul dintre cei mai importanti producatori locali de vinuri trece prin momente dificile. Din cauza restantelor de milioane de lei la stat Directia Generala a Finantelor Publice a inceput masurile de executare silita punind sechestru pe mai multe bunuri ale firmei, iar pe unele le-a scos deja de citeva ori la vinzare. Mai mult, fosti angajati ai companiei reclama ca nu si-au mai primit lefurile restante de o perioada importanta de timp. In replica, oficialii societatii declara ca situatia nu este atit de neagra, au probleme financiare, dar ca sint in proces de dezvoltare, existind contracte in derulare atit pe plan intern cit si pe plan extern.
Cifra de afaceri s-a injumatatit
Vinia SA era in urma cu citiva ani unul dintre cei mai importanti producatori locali de vin alaturi de Cotnari si Bucium. Daca in 2006 numara 321 de salarati, o cifra de afaceri de 25,71 milioane lei si un profit de 373.000 de lei, anul trecut compania declara la Finante un numar mediu de 125 de salariati, o cifra de afaceri de 13,7 milioane lei, iar piederile inregistrate se ridicau la 6,7 milioane lei. Azi, Vinia datoreaza statului 3,5 milioane de lei, iar pentru acoperirea restantei DGFPJ Iasi a scos la vinzare mai multe terenuri si cladiri.
Daca la prima licitatie bunurile erau evaluate la un pret de 2,74 de milioane de lei pentru cea de-a doua bunurile au avut un pret mai mic cu 25%. "Pe 22 septembrie a fost organizata cea de-a doua licitatie. La fel ca si la prima incercare de valorificare a acestora, niciun cumparator nu s-a aratat interesat sa achizitioneze aceste