Naţionala de rugby a României întâlneşte mâine (ora 9:30, Digi Sport) la Palmerston North, în meciul de totul sau nimic, la Cupa Mondială din Noua Zeelandă, reprezentativa Georgiei.
Duelul orgoliilor între cele două echipe care îşi dispută de un deceniu supremaţia în Cupa Europeană a Naţiunilor se anunţă unul încrâncenat. "De acest meci va depinde viitorul rugby-ului românesc. Dacă îi vom bate aici, va fi cea mai importantă victorie pentru noi, ne vom recăpăta locul în Cupa Europeană a Naţiunilor. Va fi pentru noi meciul de totul sau nimic", parafrazează fundaşul Iulian Dumitraş meciul de mâine. ProSport îţi spune şase lucruri pe care trebuie să le ştii despre duelul româno-gruzin.
1. "Stejari" vs "Lelos"
Românii poartă numele de "stejarii" de aproape trei decenii. Frunza de stejar a fost aleasă ca simbol de către preşedintele de onoare al FRR, Viorel Morariu. Manager al naţionalei, Morariu i-a propus, prin anii 70, preşedintelui forului din acea vreme, Emil Drăgănescu, două variante: frunza de stejar şi capul de bour. Cu trimitere la semeţia şi trăinicia stejarului, a fost adoptată prima variantă. Românii au purtat pentru prima dată acest simbol în 1979, într-un turneu din Ţara Galilor.
Georgienii sunt numiţi "Lelos", această poreclă trăgându-se de la un sport local de origine georgiană asemănător cu rugby-ul, numit lelo. De altfel, cuvântul "lelo" este folosit şi pentru a desemna eseul, încercarea din rugby. "Lelo, Lelo, Sakartvelo!" ("Eseu, eseu, Georgia!) este scandarea cu care suporterii îşi încurajează favoriţii.
2. Georgia, avantajla ultimele meciuri
Meciurile dintre România şi Georgia au fost întotdeauna echilibrate. De la prima întâlnire, din 1998, la Dublin (27-23 pentru România), balanţa înclina uşor spre "stejari", care şi-au trecut în palmares şapte din primele nouă întâlniri. A urmat însă o peri