Cum ar fi cu putinţă, spre pildă, Tea Party în variantă autohtonă?
Un corespondent autohton nu poate exista, pentru că problemele actuale ale americanilor sunt destul de diferite de ale noastre. Mişcarea Tea Party are o componentă fiscală centrală, în vreme ce la noi cred că mai curând un discurs de tip Lege şi Ordine (Law and Order) ar fi mai aproape de dorinţele cetăţeanului. Noi nu avem nici dimensiunea de suveranitate a statelor componente ale Uniunii. În schimb, cred că o recuperare în beneficiul dreptei a preocupării ecologiste, pentru un mediu curat, ar fi, aici, o opţiune interesantă.
Preşedintele republican Traian Băsescu sau preşedintele democrat Traian Băsescu? Care dintre cele două sintagme îţi sună mai bine? Şi care dintre ele e mai aproape de adevăr?
Democrat. Desigur, nu în sens doctrinar american, Partidul Republican vs. Partidul Democrat, ci în sensul clasic, pe care termenul îl are în teoria politică. Chiar dacă sunt, în prezent, consilier al preşedintelui, nu înseamnă că nu am propriile mele opţiuni politice, distincte. Cred că actualul preşedinte este un democrat convins. Eu sunt un spirit mai arhaic. Spre deosebire de democrat, care crede în egalitate şi libertate, ca republican eu înclin să dau prioritate virtuţilor civice. Cele două doctrine nu se exclud. Diferenţa este mai curând una de accent.
Mitologie sau adevăr uşor demonstrabil: România are o relaţie mai bună când la Casa Albă sunt republicanii? Sau, dimpotrivă, când în fruntea SUA sunt democraţii?
Cred că ambele state abordează pragmatic relaţia bilaterală. Deci nu există o diferenţă semnificativă între atitudinea administraţiilor democrate şi republicane de la Casa Albă. Cu titlu strict de inventar istoric, ştiţi care este ultima ţară căreia Congresul american i-a declarat, formal, război? României, la 5 iunie 1942. S-au schimbat foarte multe de atunci