Taxarea suplimentara a sistemul bancar romanesc se va rasfrange imediat asupra clientilor, care vor suporta in cea mai mare parte o eventuala taxa de tip "Robin Hood", in timp ce cresterea economica ar putea sa fie descurajata pe termen mai lung, potrivit unei analize Wall-Street.ro.
Criza financiara si cresterea excesiva a datoriilor publice a adus in discutie in multe tari idea taxarii sistemului financiar, in cateva dintre acestea fiind deja introduse astfel de taxe denumite “Robin Hood”. Recent, un oficial al Ministerului de Finante a recunoscut ca si Romania analizeaza o astfel de taxa asupra tranzactiilor financiare.
"Resursele directe ale UE ar putea sa creasca prin taxarea bancilor, lucru pe care si noi il studiem si avem nevoie de elemente suplimentare pentru a vedea impactul asupra Romaniei. Sa nu ne trezim cu bancile care vor avea probleme, ceea ce va genera probleme mai departe. Va trebui sa facem impactul foarte atent", a explicat secretarul de stat Gheorghe Gherghina.
Potrivit unui raport al KPMG, scopul unor astfel de propuneri de impozitare a bancilor este de a descuraja asumarea excesiva de riscuri, motiv pentru care ar putea fi excluse din sfera impozitarii capitalurile de rang 1 si imprumuturile asugurate.
Bancile vor incerca sa eludeze taxa, iar impactul asupra bugetului va fi minor
Initial, propunerile de taxare a bancilor s-au bazat pe ideea lui James Tobin, care sustinea ca o astfel de taxa ar trebui aplicata asupra tuturor schimburilor valutare pentru a descuraja speculatiile.
Ulterior, s-au luat in vizor tranzactiile financiare cu instrumente derivate, blamate de multi pentru declansarea crizei financiare, si taxarea suplimentara a profiturilor bancilor, adica asa-numita taxa Robin Hood, afirma , partener in cadrul Mazars Romania.
De asemenea, analistul economic sustine ca taxarea tranzactiilor