Chiar dacă şi până acum căsătoria întrepersoane de acelaşi sex era interzisă, acest fapt nu apărea în nici o lege. Avocatul Cristian Ene spune că noul Cod Civil tranşează definitiv această problemă, restricţionând orice tentativă de a înregistra pe teritoriul României uniunea a două persoane de acelaşi sex. Chiar dacă şi până acum căsătoria întrepersoane de acelaşi sex era interzisă, acest fapt nu apărea în nici o lege. Avocatul Cristian Ene spune că noul Cod Civil tranşează definitiv această problemă, restricţionând orice tentativă de a înregistra pe teritoriul României uniunea a două persoane de acelaşi sex.
“Deşi era interzisă, căsătoria între persoanele de acelaşi sex nu şi-a găsit locul în vechiul Cod Civil, iar acest lucru se datorează faptului că în 1865, când legislaţia a intrat în vigoare, o asemenea prevedere era de neconceput, atât pentru populaţie, cât şi pentru legiuitor”, spune avocatul Cristian Ene. Acesta crede însă că în acest moment, prin introducerea în lege a acestei restricţii, autorităţile au încercat să pună definitiv capăt oricăror încercări de a oficializa astfel de relaţii homosexuale sau lesbiene.
Nici căsătoriile încheiate în afara teritoriului ţării noastre nu vor fi acceptate. “Articolul 277 din noul Cod Civil spune, la alineatul 2, că nici căsătoriile încheiate sau contractate în străinătate, fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini, nu sunt recunoscute în România”, a mai afirmat avocatul Cristian Ene.
Conceptul clauză de preciput promovat în noul Cod Civil se referă la bunurile comune dobândite de soţi în timpul căsniciei şi presupune faptul că în momentul în care unul dintre ei moare, celălalt poate prelua unul sau mai multe bunuri gratuit, până la succesiune şi, ulterior, la partaj.
Conform noului Cod Civil, executarea silită în cazul în care o bancă vrea să recupereze un imobil cu ipotecă de la un client r