În loc să se certe, “contondent\" sau nu, pentru putere, politicienii ar putea deveni emisari ai României în zonele mai puţin atinse de criză pentru a atrage investiţii.
Citeam zilele trecute că zece dintre băncile americane de top îşi retrag importante fonduri din cele europene. Activele retrase în perioada iunieaugust se ridică la 27% din plasamentele iniţiale. Cum titlurile deţinute de bancherii americani în Europa însumează 675 miliarde dolari, asta înseamnă că 182 miliarde dolari au părăsit deja zona euro. Iar retragerile continuă. Îngrijorător este că activele americane părăsesc cu precădere Franţa (34 %) şi Germania (36 %), adică motoarele Uniunii Europene. Din Marea Britanie, în acelaşi interval de timp, au plecat 22 % din plasamente. Cât se şubrezesc băncile europene, multe dintre ele cu “pui" în România, este lesne de înţeles. Cum va traversa Europa criza datoriilor cu potenţialul bancar slăbit, aşijderea. Bancherii americani nu ţin banii retraşi la saltea, nici nu-i investesc în economia SUA, ci îi direcţionează spre zone pe care prestigioasa agenţie de Rating Fitch le-a diagnosticat ca fiind sigure, sănătoase economic, lipsite de riscuri majore pe termen mediu şi lung, precum Australia, Canada, Japonia şi ţările scandinave.
Iată o informaţie valoroasă, care ar trebui valorificată cât mai repede de către politicienii români. De ce nu ar merge şi România pe urma bancherilor americani, căutând să atragă investiţii din zonele sigure?
În locul gâlcevii permanente, politicienii şi-ar putea consuma energiile şi timpul inventariind toate resursele de care ar fi tentaţi investitorii din ţările nominalizate de Fitch sau din alte zone unde banii “stau" în aşteptarea oportunităţilor. Dacă aleşii noştri nu se descurcă singuri, cu siguranţă vor găsi sprijin în mediile private şi academice, astfel încât inventarul să fie realizat în c