Europarlamentarul Theodor Stolojan avertizează că sistemul bancar din România nu are o situaţie "atât de roz cum este prezentată", dar că "nu este nici tragică". Domnia sa a explicat: "În ultimele rezultate financiare anunţate de sistemul bancar din România, volumul pierderilor înregistrate de bănci a crescut foarte mult în trimestrul al doilea al acestui an. Problema este că băncile din România nu ştiu încă dacă au atins vârful de pierderi, rezultat din acele credite cu buletinul, credite acordate în condiţii foarte uşoare din perioada până la sfârşitul anului 2008. Băncile constituie provizioane, de aceea apar şi aceste pierderi foarte mari pentru că sunt obligate să provizioneze creditele care nu mai sunt viabile sau creditele îndoielnice".
În opinia lui Theodor Stolojan, "pericolul este că băncile deşi vorbesc una, de fapt fac alta. Băncile spun că nu au cereri de creditare din economie, în realitate băncile româneşti nu au încotro, sunt într-o situaţie de expectativă, pentru că încă nu cunosc exact până unde se întinde volumul pierderilor din acele credite fantomă date până la sfârşitul lui 2008".
* Greşeala Greciei "nu este doar a ei, ci şi a creditorilor"
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan consideră că Grecia a făcut o greşeală pe care au făcut-o multe ţări: s-a îndatorat excesiv. Domnia sa a spus la un interviu pentru RFI: " Această greşeală nu-i însă numai greşeala Greciei, ci şi greşeala tuturor creditorilor care au împrumutat Grecia, în condiţiile în care vedeau că aceasta s-a îndatorat excesiv".
În opinia europarlamentarului PDL, "soluţia deja s-a conturat, este soluţia adoptată pe 21 iulie, în care, după doi ani de tergiversări, creditorii au înţeles că trebuie să piardă şi ei ceva în această afacere privind Grecia. (...) Se discuta chiar undeva de o acceptare de pierdere, deci de reducere a datoriei publice a Greciei undeva c