Vitamina C sau acidul ascorbic este unul dintre cei mai cunoscuţi antioxidanţi. Este eficientă în tratarea dar, mai ales, în prevenirea multor probleme de sănătate, fiind renumită pentru acţiunea sa de reglare a colesterol, de eliminare a radicalilor liberi care distrug celule, dar şi la formarea anticorpilor în organism.
Citeşte şi:
7 condimente care pun bolile pe fugă
Cele mai sănătoase moduri de a găti
Descoperirea vitaminei C a pornit de la încercările de tratare a scorbutului. Cauzată de un aport insuficient de vitamina C, afecţiunea se manifesta prin anemie, afecţiuni gingivale finalizate cu pierderea dinţilor, dureri articulare şi musculare, formarea de pete pe piele şi letargie. În secolul al XVI-lea, un explorator francez a folosit ceai din ace de tuia (foto) pentru a salva membrii echipajului său, puternic afectaţi de scorbut. Ulterior, s-a dovedit că acest remediu naturist conţine 50 de mg de vitamina C la o sută de grame.
Identificarea propriu-zisă a acidului ascorbic a fost realizată abia în jurul anilor 1930. Doi cercetători maghiari, Joseph L. Svirbely şi Albert Szent-Györgyi, şi americanul Charles Glen King au reuşit să izoleze pentru prima dată vitamina C.
De atunci, acest antioxidant a fost folosit în tratarea şi prevenirea a numeroase afecţiuni, informează Natural News. De la beneficiile aduse pielii, la întărirea sistemului imunitar, la sinteza hormonilor glandelor suprarenale, vitamina C este utilizată astăzi şi la prevenirea mai multor forme de cancer.
Sănătatea pielii
Vitamina C este un component esenţial al colagenului şi al elastinei din organism. Ambele sunt proteine ale epidermei, ale musculaturii şi ale ţesutului conjunctiv. Colagenul este cunoscut ca "fundaţia" pielii care, odată cu trecere anilor, începe să se deterioreze, lăsând loc ridurilor. Cele două proteine sunt responsabile pentr