Acum doi ani, printr-o acţiune de amploare a DGA, 39 de poliţişti de la Constanţa erau reţinuţi de colegii lor, fiind suspectaţi de abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influenţă. Între timp, majoritatea acestora au scăpat de urmărirea penală, au fost reîncadraţi pe funcţii şi au primit câte 25.000 de lei despăgubiri morale. Au făcut recurs şi solicită 50.000 de lei.
Pe 25 iunie 2009, după şase luni de urmărire, ascultare a telefoanelor şi filaj, poliţiştii de la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), împreună cu cei de la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) au arestat 39 de poliţişti de la Serviciul Poliţiei Rutiere Constanţa, adică 75% din angajaţii brigăzii. Oamenii legii erau bănuiţi că cereau bani şoferilor pentru a trece cu vederea diverse infracţiuni comise de aceştia în trafic.
A doua zi, 11 poliţişti au primit mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, iar alţi 28 urmau să fie cercetaţi în stare de libertate pentru aceleaşi infracţiuni.
La mai bine de doi ani de la acţiune, majoritatea oamenilor legii au fost scoşi de sub urmărire penală. Au intentat procese cerând despăgubiri morale pe care, în primă instanţă, le-au şi câştigat. În plus, şi-au obţinut şi funcţiile înapoi, ajungând din nou în trafic unde pot amenda în continuare şoferi. "Aproape toţi s-au întors pe funcţiile pe care le aveau. Mai sunt câteva persoane cărora încă nu li s-au finalizat dosarele. Au fost repuşi în toate drepturile. Li s-au dat inclusiv salariile din urmă", a declarat pentru RL comisarul-şef Constantin Dancu, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa.
Vor câte 50.000 de lei despăgubiri morale
Cătălin Filişan, unul dintre avocaţii poliţiştilor, spune că pentru 70-80% din poliţişti s-a dat soluţia scoaterii de sub urmărire penală. "La momentul acesta sunt trimişi în judecată şapte sau opt poliţişti, la Tri