Aproape 1,3 milioane de credite de consum au ieşit din bilanţurile băncilor fără să fie înlocuite cu altele noi de la sfârşitul lui 2008, când criza îşi făcea apariţia, şi până în luna august a acestui an, arată datele Biroului de Credit, instituţia care centralizează date privind creditele acordate de bănci şi instituţii financiare nebancare (IFN).
Scăderea s-a accelerat în ultimul an şi jumătate, când 800.000 de credite au fost închise fie prin comasare în urma operaţiunilor de refinanţare, fie prin rambursare integrală, fie prin scoatere din bilanţuri din cauza neplăţii.
La sfârşitul lunii trecute persoanele fizice mai aveau 3,5 milioane de credite de consum în derulare la sfârşitul lunii trecute, cu 27% mai puţine decât în decembrie 2010, când soldul finanţărilor însuma aproape 74 miliarde de lei (18,5 mld. euro).
În august creditele de consum rămase de rambursat se ridicau la 62,5 miliarde de lei (14,8 mld. euro), rezultând o sumă medie de aproape 18 mil. lei (4.200 de euro) per credit.
"Perioada de scadenţă este mult mai scurtă la creditele de consum şi multe contracte s-au încheiat natural. Cererea a fost mult mai scăzută în ultimii doi ani, astfel că rambursările au depăşit finanţările noi. Alte împrumuturi au fost consolidate într-un singur credit. Circa 70% din cei care solicită o refinanţare au cel puţin două credite", comentează Liviu Andrei, directorul general al brokerului de credite Alliance Finance.
Creditul de consum ar putea primi o lovitură în condiţiile în care BNR pregăteşte în acest moment un nou regulament prin care încearcă să restricţioneze acest tip de finanţare prin reducerea perioadei de rambursare la cel mult cinci ani şi creşterea garanţiilor pe care clienţii trebuie să le aducă la 133% din valoarea creditului.
Numărul total al creditelor de retail aflate în derulare era de 7,2 milioane la sfârşitu