Falimentul Greciei, eveniment considerat iminent de o mare parte din analişti, dar mai ales de investitori, nu va lăsa neatinsă România, principalele culoare de propagare a undelor de şoc fiind cel financiar şi cel comercial.
Şocul falimentului va pătrunde în România "pe culoarul financiar, prin băncile greceşti prezente pe piaţa locală, şi pe cel comercial. De asemenea, va fi afectată pe termen scurt percepţia investitorilor asupra ţărilor cu risc. Pe de altă parte, pe termen mediu această percepţie s-ar putea îmbunătăţi pentru că prin falimentul Greciei s-ar înlătura un focar de riscuri majore", apreciază analistul economic Laurian Lungu. El consideră că statul elen a trecut deja pragul falimentului.
La rândul lui, analistul economic Dragoş Cabat consideră că România ar putea fi contaminată de falimentul Greciei prin intermediul băncilor greceşti.
"Un risc ar veni din modificarea puternică a percepţiei investitorilor asupra riscurilor statelor mai vulnerabile", spune Dragoş Cabat. Analistul apreciază însă că Grecia este foarte departe de faliment.
Liderii europeni încearcă să dea asigurări că statul elen nu va intra în faliment, eveniment care ar putea avea efecte mult mai distrugătoare asupra economiilor decât prăbuşirea băncii Lehman Brothers.
Ministrul elen al finanţelor Evangelos Venizelos a declarat că Grecia va obţine în luna octombrie următoarea tranşă, de 8 miliarde euro, din finanţarea externă de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional şi va evita astfel falimentul. Oficialul a arătat că parlamentul va aproba măsurile de austeritate cerute de creditorii internaţionali până la sfârşitul lunii octombrie.
El a mai spus că misiunea din partea UE, FMI şi Băncii Centrale Europene va reveni la Atena în această săptămână, iar următoarea tranşă va fi deblocată "undeva luna viitoare".
Japonia a anunţa