Bursa a crescut cu 2,9% şi a recuperat astfel o parte din scăderea de 5,3% înregistrată în precedentele trei şedinţe, pe o lichiditate în revenire şi asigurată în proporţie de 42% de tranzacţii negociate cu acţiuni Ropharma (RPH), SIF Moldova (SIF2), Fondul Proprietatea (FP) şi Retrasib (RTRA).
Piaţa locală a avansat cu peste 1% încă de la deschidere, revenirea fiind determinată de menţinerea burselor externe pe creştere, de până la 2,9%. Totuşi, la fel ca în precedentele şedinţe, amplitudinea variaţiilor de pe piaţa locală a fost mai redusă decât cea a mişcărilor de pe bursele externe, care au urcat cu până la 4,6%.
"Veştile legate de măsurile propuse de liderii europeni au oferit o nouă gură de oxigen burselor din regiune şi de peste Ocean, dar situaţia economico-financiară are încă multe necunoscute care pot oricând să surprindă negativ pieţele, inducând deprecieri în continuare. Din acest motiv consider că este puţin probabil ca evoluţia bursei româneşti să fie una diferită de cea a climatului internaţional, iar o revenire a cotaţiilor indicilor spre nivelurile de la începutul anului este puţin probabilă", a declarat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.
La finalul anului, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 3,45%. Totodată, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 3,4%.
În primele două ore au fost realizate şi şase tranzacţii negociate cu acţiuni Ropharma (RPH), SIF Moldova (SIF2), Fondul Proprietatea (FP) şi Retrasib (RTRA), în valoare cumulată de 20 mil. lei (4,6 mil. euro). Suma reprezintă restul de 42% din rulajul pieţei acţiunilor.
"Deal-urile pot fi puse pe seama unor balansări în portofoliul unui asset manager (administrator de fonduri şi active - n.red.)", a afirmat Chişu.
Titluri