Trecerea serviciilor de Ordine Publică şi Rutieră în subordinea edililor va schimba 20 de legi şi va bulversa un sistem întreg. Sursa: EVZ
Poliţia Română va rămane fără Ordinea Publică şi Rutieră. Acestea vor trece la Poliţia Locală. Decizia a fost luată, luni aseară, în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Deocamdată nu se cunoaşte exact care a fost raţionamentul care i-a dus pe şefii Ministerului de Interne (MAI) să propună această schimbare. Cel mai probabil lipsa banilor, sunt de părere unii poliţişti, care explică faptul că prin transferul a şase mii de oameni s-ar putea diminua cheltuielile de la MAI cu 40%.
Oricare ar fi motivul, cred poliţiştii din altă tabără, cert este că va urma o perioadă de mare bulibăşeală, mai ales pentru că se impune schimbarea a aproape 20 de legi.
Într-un an se vor numi toţi Poliţia Locală
Transferul poliţiştilor de la ordine Publică şi Rutieră, spun surse din MAI, ar urma să se facă în localităţile cu peste 20.000 de locuitori. Iar scopul ar fi eficientizarea serviciilor oferite cetă ţenilor.
Poliţiştii, foşti angajaţi ai MAI, vor avea aceleaşi salarii ca şi până acum şi se vor ocupa în continuare de ordine publică şi de paza şcolilor, a spitalelor sau a altor obiective aflate în administrarea primăriilor. Iar cei care acum sunt în Poliţia Locală vor avea atribuţii pe protecţia mediului. Aceleaşi surse susţin că se vor numi cu toţii Poliţia Locală.
O reevaluare Schengen?
Cei mai mulţi dintre poliţişti nu agreează schimbarea. "Cred că o asemenea măsură este greu de pus în practică. Iar temerea oamenilor legii este că vor fi supuşi unor abuzuri din partea primarilor. O altă problemă este că vor fi mai puţin protejaţi şi vor sta cu teama că vor fi daţi afară", a declarat, pentru "Evenimentul Zilei", preşedintele Sindicatului "Diamantul", Emil Păscuţ.
Acelaşi punct de vedere l-a avut