Parlamentul European a aprobat astăzi pachetul de legi privind guvernanţa economică. Miniştrii de finanţe ai statelor trase de urechi vor fi audiaţi public de Legislativul de la Bruxelles.
Pachetul de legi privind guvernanța economică are ca scop creşterea transparenței, mai multă responsabilitate din partea statelor și ameliorarea calităţii și corectitudinii statisticilor. Votul a fost strâns, grupurile de centru-stânga abținându-se și votând împotriva unor părți ale acordului, de teamă că pachetul se concentrează prea mult pe corectarea bugetară în detrimentul creșterii economice și ocupării forței de muncă.
Partea privind dezechilibrele macroeconomice a obținut o majoritate largă, întrucât grupurile de centru-stânga consideră că acordul a găsit echilibrul potrivit între indicatorii economici și dimensiunea socială.
Explicaţii publice
Votul a avut loc la două săptămâni după ce câteva state membre, conduse de Franța, au renunțat să insiste ca avertizarea unei țări să aibă acordul Consiliului. Deputaţii europeni se temeau că această regulă ar duce la acorduri în spatele ușilor închise, în urma cărora țările care ar avea nevoie de reforme bugetare ar fi lăsate în pace.
Conform noilor reguli, deciziile Comisiei sunt adoptate dacă statele din zona euro nu obțin o majoritate pentru a le respinge.
Guvernele nu vor putea nici să aleagă să nu facă nimic, deoarece avertismentul va fi emis în cazul în care Consiliul nu votează în 10 zile de la propunerea Comisiei. În cazul în care Consiliul votează împotriva propunerii Comisiei, rezultatul votului va fi făcut public, iar Consiliul va trebui să ofere Parlamentului European o explicație publică.
Parlamentul European îi va putea audia public pe miniștrii de finanțe ai statelor care au primit un avertisment, chiar dacă statele membre au insistat foarte mult împotriva acestei prev