Fondurile de pensii administrate privat (pilonul II) au primit în luna august peste 32.000 de participanţi prin repartizare aleatorie, aşa-numita "loterie a pensiilor", ceea ce înseamnă aproape 90% din numărul total al participanţilor noi, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Aceasta este cea mai mare pondere a participanţilor repartizaţi aleatoriu în numărul total al contribuabililor noi înregistrată în ultimul an. Aproximativ 80% dintre participanţii noi au fost repartizaţi aleatoriu în luna iulie, nivel similar cu cel consemnat în august anul trecut.
Peste 160.000 de salariaţi au fost repartizaţi aleatoriu la un fond de pensii administrat privat de la începutul acestui an, din care două treimi doar în lunile februarie şi august.
Din august 2010, de când s-a început repartizarea aleatorie a angajaţilor care nu şi-au ales un fond de pensii, până în prezent mai mult de un milion de români au ajuns la "loteria pensiilor".
Angajaţii noi cu vârsta sub 35 de ani trebuie să îşi aleagă un fond de pensii private în primele patru luni de la obţinerea primului loc de muncă, fond în care se livrează 3% din veniturile salariale brute.
Puţini angajaţi ştiu însă că trebuie să îşi aleagă un fond de pensii deoarece administratorii au derulat campanii de promovare agresive doar în campania de aderare iniţială, în 2007, când au intrat în sistem 4 milioane de persoane.
Cele nouă fonduri de pensii private obligatorii administrau la sfârşitul lunii august active de 5,67 miliarde de lei (1,34 mld. euro) pentru 5,38 milioane de participanţi.
Fondurile de pensii administrate privat (pilonul II) au primit în luna august peste 32.000 de participanţi prin repartizare aleatorie, aşa-numita "loterie a pensiilor", ceea ce înseamnă aproape 90% din numărul total al p