Reprezentanţii Comisiei Economice a Naţiunilor Unite pentru Europa se află la Galaţi pentru a testa capacitatea terminalului petrolier de a face faţă unor accidente industriale precum şi posibilităţile de coperare cu autorităţile din Moldova şi Ucraina.
Aflat la intrarea în Delta Dunării, Galaţiul este un punct strategic când vine vorba de asigurarea măsurilor de prevenire a poluării, ori, după caz, de limitare a efectelor acesteia.
Mai mult, 60% din apa pentru alimentarea municipiului provine din Dunăre, iar din acest motiv felul în care agenţii economici riverani cursului de apă îşi iau măsurile de protecţie a mediului instituite de legislaţia naţională şi europeană este unul esenţial, şi nu de puţine ori, sancţionat.
Terminalul petrolier al Unicom Oil Galaţi, unul dintre agenţii economici din categoria mai sus menţionată, face parte dintre obiectivele incluse în controalele derulate în cadrul proiectului „Delta Dunării", în baza Convenţiei Comisiei Economice a Naţiunilor Unite pentru Europa privind efectele transfrontaliere ale accidentelor industriale.
În perioada 27-30 septembrie, o comisie de experţi se află la Galaţi, pentru a verifica, pe lângă terminalul de la malul Dunării, şi alte două obiective similare din Republica Moldova şi Ucraina.
„Sarcina centrală este identificarea punctelor generatoare de pericole. Vom inspecta instalaţiile, măsurile tehnice de siguranţă, arhitectura de bază a obiectivelor, modul în care se transportă şi se depozitează deşeurile periculoase precum şi măsurile de intervenţie şi cooperare transfrontalieră în cazul producerii unor dezastre", a precizat Gerhard Winkelmann, membru al echipei de inspecţie.
Specialiştii străni susţin că ce mai mare problemă sunt diferenţele legislative pe line de mediu din ele trei state vecine.
„Încercăm, pe lângă armoniza