Listerioza, un tip de infecţie contractată pe cale digestivă, face tot mai multe victime în SUA din cauza unor pepeni galbeni din statul Colorado contaminaţi cu bacteria Listeria monocytogenes.
72 de persoane s-au îmbolnăvit de listerioză, 13 decese din această cauză au fost confirmate, iar alte trei se presupune că ar fi fost provocate de aceeaşi bacterie, relatează ediţia online a BBC News. Vârsta medie a persoanelor afectate este de 78 de ani, adulţii tineri având o imunitate mai puternică. În categoria cu risc de complicaţii sunt incluse însă şi femeile însărcinate, nou-născuţii şi adulţii cu sistemul imunitar slăbit.
Laptele şi legumele, principalele surse de boală
Bacteria trăieşte în sol, în apă şi pe plante, iar cele mai multe infecţii la om apar prin consumul de alimente contaminate. Printre cele mai întâlnite surse de Listeria monocytogenes se numără vegetalele proaspete contaminate din sol sau din bălegar, carnea unor animale infectate şi laptele nepasteurizat.
Simptomele sunt similare celor date de gripă
În cele mai multe cazuri, listerioza se manifestă prin simptome uşoare, similare celor date de răceală sau de gripă. Însă infecţia poate determina apariţia febrei, durerilor musculare, greţei şi diareei. În unele cazuri, bacteria se înmulţeşte în corp şi ajunge la sistemul nervos, provocând dureri de cap, gât înţepenit, confuzie, dezechilibru şi convulsii. Perioada de incubaţie a bacteriei poate fi între câteva zile şi două luni de la consumul alimentului contaminat.