Investitorii de pe bursă care anticipează că urmează o perioadă mai tulbure în care acţiunile din portofoliul propriu pot înregistra scăderi pot apela şi la alte metode de protecţie în afară de vânzarea întregului portofoliu de acţiuni, care poate fi costisitoare din punctul de vedere al costurilor de tranzacţionare.
Specialiştii de pe bursă spun că în condiţiile de volatilitate de pe piaţă din această perioadă ar putea fi mai profitabil pentru investitori să utilizeze mecanisme de hedging, cum ar fi vânzarea de contracte futures, pentru a se proteja de variaţiile din piaţă decât să plătească comisioane de fiecare dată când vând sau cumpără acţiuni.
Spre exemplu, un investitor care deţine acţiuni pe bursă, poate să ia o poziţie de "vânzare" pentru un anumit număr de contracte futures cu activ suport pe SIF Oltenia (simbol DESIF5), Fondul Proprietatea (simbol DEFPR) sau indicele Dow Jones (simbol DEDJIA_RON), care sunt cele mai lichide contracte de la Sibiu.
În acest fel, o eventuală scădere a valorii acţiunilor de pe bursă va fi compensată cu câştigul obţinut din contractele futures, deoarece atunci când acţiunile SIF Oltenia scad, de exemplu, poziţiile short pe contractele DESIF5 devin profitabile. Reversul unei astfel de strategii este că atunci când acţiunile cresc, câştigul va fi diminuat de pierderile suferite pe futures.
Şi în cazul hedgingului investitorul va trebui să imobilizeze o mică sumă pentru achiziţia de contracte futures, însă spre deosebire de comisioane, care se plătesc la orice tranzacţie de vânzare sau cumpărare, suma depusă în contul marjei o va recupera după închiderea poziţiei pe futures.
Un alt avantaj al hedgingului este că investitorul poate lua foarte uşor expunere pe bursă prin închiderea poziţiei futures, caz în care revine la situaţia iniţială şi jongla cu poziţia futures pentru a profita de variaţiile din