Tarul Kiril Raskov a fost arestat in Bulgaria, dupa ce tara a fost trecuta prin foc si sabie cinci zile la rand. Totul a pornit, s-a spus, in momentul in care Kiril sau unul dintre asociatii sai ar fi accidentat mortal, in apropiere de satul Katunita, un tanar in varsta de 19 ani.
Rascoala bulgarilor impotriva cetatenilor de etnie rroma s-a extins in aproape toate orasele importante de la sud de Dunare. Rezultatul - trei persoane, intre care doi politisti, au fost ranite si peste 170 au fost retinute.
Un bilant cutremurator pentru secolul XXI, petrecut, culmea, in Uniunea Europeana si pornit intr-unul dintre orasele care se lauda pana acum cu toleranta si cu diversitatea etnica si religioasa a populatiei inca din Evul Mediu.
Si Romania are o amintire asemanatoare dureroasa - Hadareni, 1993. Atunci, majoritatea locuitorilor din comuna s-au rasculat impotriva rromilor, au incendiat o casa tiganeasca unde o persoana a ars de vie, iar alte doua au fost linsate cand au incercat sa fuga.
Conflictul interetnic din Bulgaria este important pentru a intelege si mai bine care este atmosfera care pluteste peste Europa astazi. Hadareni 1993 pentru a ne aminti ca aceste sentimente nu exista de ieri de astazi, ci fiinteaza ascunse si sunt gata-gata sa iasa la suprafata la cel mai mic semn.
Situatia rromilor in Europa a devenit o adevarata problema odata cu inceputul crizei, cand frica pentru ziua de maine a cuprins tot mai multa lume si, astfel, am devenit mult mai sensibili la ce se intampla in jurul nostru.
Tot odata cu inceputul crizei economice, Occidentul a ales sa transeze problema rromior in cel mai simplu mod cu putinta - i-a trimis inapoi in tarile de origine, oferind un contraexemplu de cum NU se rezolva problema integrarii unei minoritati. Desi ne-au tinut lectii peste lectii si am fost monitorizati