Concentraţia de produse toxice în apele şi solul din regiunea de vest a Ungariei, devastată de o deversare de noroi roşu toxic în octombrie 2010, este în continuare prea ridicată, a anunţat miercuri organizaţia ecologistă Greenpeace Austria.
Prezenţa de elemente poluante în râul Torna, din apropiere de satele Devecser şi Kolontar, cele mai afectate de catastrofă, „este, în continuare, mai ridicată decât media" admisă, se arată într-un comunicat al Greenpeace, citat de AFP şi preluată de Mediafax.
Concentraţia de aluminiu în Torna este de 670 de micrograme pe litru şi se poate dovedi problematică pentru anumite specii de peşti, începând de la valoarea de 100 de micrograme/litru.
„Pentru ca un curs de apă să redevină un ecosistem care să funcţioneze, va fi necesar un lung şi costisitor efort de asanare", a declarat un chimist din cadrul Greenpeace, Herwig Schuster.
Eşantioane de pământ prelevat din terenurile inundate cu noroi roşu prezintă o concentraţie de crom de 150 de miligrame pe kilogram şi de arsenic de 26 de miligrame/kilogram. Concentraţiile maxime admise în Austria pentru aceste elemente chimice sunt de 100 de miligrame/kilogram şi, respectiv, 20 de miligrame/kilogram.
Plantele de porumb analizate prezintă o creştere a nivelului de plumb, care rămâne, totuşi, în limitele autorizate de Uniunea Europeană (UE).
La 4 octombrie 2010, sute de mii de metri cubi de noroi roşu toxic au fost deversate pe o suprafaţă de circa zece kilometri pătraţi, după ce un rezervor fisurat al uzinei de aluminiu-bauxită de la Ajka (160 de kilometri vest de Budapesta) a cedat. În acest accident industrial au murit zece persoane.
Noroiul toxic, foarte alcalin, a poluat apele din împrejurimi până la Dunăre, unul dintre cele mai mari fluvii europene, provocând cel mai grav accident industrial şi ecologic din istoria ţării. @N_P