Bursele europene pierd miercuri din terenul câştigat în cele trei şedinţe de tranzacţionare anterioare ca urmare a scăderii optimismului investitorilor referitor la capacitatea liderilor europeni pentru a ajunge la un consens privind rezolvarea crizei din zona euro.
Pe pieţele bursiere internaţionale se manifestă tendinţa de încasare a profiturilor generate de aprecierea acţiunilor. În deschiderea de azi bursele scăderea burselor era generalizată la nivelul Europei. Principalii indici bursieri scădeau la Londra cu 0,78%, la Frankfurt cu 1,2%, la Paris cu 1,15%, iar la Madrid şi Milano reducerile erau de 1%.
Acţiunile europene fuseseră susţinute ieri de entuziasmul investitorilor care se aşteptau la adoptarea rapidă a unui plan de ajutorare a statelor supraîndatorate prin crearea cât mai rapidă a Fondului de Stabilitate Europeană în valoare de 440 miliarde de euro. La sfârşitul zilei de marţi creşterile erau substanţiale, de la 4,2% la Londra, la 5,74% la Paris.
În ediţia sa de azi, Financial Times consideră că cel de-al doilea program de ajutor destinat Greciei a intrat în impas, din cauza grupului de state din zona euro care solicită creditorilor privaţi să preia o parte mai mare din reducerea datoriilor statului elen. „Relatările din presa financiară de astăzi sugerează o scindare a Uniunii Europene în privinţa soluţiilor de rezolvare a problemei datoriilor suverane, ceea ce-i dezamăgeşte pe investitori,“ a declarat analistul Babobank, Jane Gfoley, citat de Reuters.
Grecia aşteaptă deblocarea urgentă a tranşei de 8 miliarde euro din acordul total de 109 miliarde de euro, fără de care în luna octombrie va intra în incapacitate de plată. O misiune a „Trocii“, denumire sub care sunt cunoscute organismele creditoare: FMI, UE şi BCE, este aşteptată să înceapă de mâine o inspecţie fiscală la Atena.