Retragerile de pe piata romaneasca, blocarile proiectelor pe termennedeterminat ale investitiilor sau pur si simplu esecul comercial in conditiilecererii reduse au fost caracteristici predominante ale pietei imobiliare localede la debutul crizei. Totusi, nu toate problemele majore din real estate-ullocal au fost determinate de situatia economica dificila. Unele au baze cutotul diferite.
Piata de birouri cuprinde cele mai multe "tragedii" imobiliare majore carenu au legatura cu criza.Cathedral Plaza, proiectul de birouri dezvoltat de Willbrook langaCatedrala Sfatul Iosif din Capitala, reprezinta una dintre cele mai nefasteexemple ale problemelor pe care o investitie le are de intampinat.
Ca urmare a dezacorduluiArhiepiscopiei Romano-Catolice fata de ridicarea proiectului, dezvoltatorulsi-a petrecut ultimii ani prin tribunale si a inregistrat pagube de 25 milioane deeuro, sub forma diferitele cheltuieli si a chiriilor neincasate. Pagubele arputea fi chiar mai mari pentru ca dezvoltatorul a semnat un contract pentruvanzarea acestui imobil pentru 70 milioane de euro.
Contractul este insa conditionatde rezolvarea litigiului cu Arhiepiscopia pana la finalul anului. Altfel,dezvoltatorul va rata exitul.Epopeea cladirii de birouri care este aproape integral finalizata estedeparte de a fi incheiata. Dupa ce Arhiepiscopia a castigat in iulie inTribunal o decizie irevocabila privind nulitatea autorizatiei de constructie sia inceput sa faca demersuri pentru obtinerea demolarii, saptamana trecutadezvoltatorul a castigat un "meci" la Tribunalul Neamt.
Tribunalul Neamt a respins, pe 22 septembrie 2011, ca nefondata, cerereaArhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti (ARCB) privind constatarea incetariivalabilitatii autorizatiei de constructie pentru "Cathedral Plaza" sidesfiintarea lucrarilor de constructie.Pana cand justitia va spune ultimul cu