Grecia va rămâne în zona euro, în pofida crizei datoriei care s-a agravat, dar Atena trebuie să îşi respecte angajamentele cu privire la reducerea deficitului bugetar, a declarat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în discursul anual privind starea Uniunii, rostit la Strasbourg în plenul Parlamentului European.
''Ne confruntăm cu o criză financiară, economică şi socială. Este o criză de încredere, fără precedent în ultimele decenii. O criză de încredere faţă de guvernele noastre, de liderii noştri şi faţă de Europa însăşi. Trecem printr-o criză economică, dar în acelaşi timp şi o criză de leadership. Europa nu a putut răspunde provocărilor legate de competitivitate. Criza datoriilor suverane este în primul rând o criză a încrederii. (...) Situaţia este gravă, dar avem soluţii pentru reluarea creşterii. Este nevoie de mai multă integrare, pentru că altfel există riscul fragmentării'' în Europa, a spus Barroso.
Potrivit şefului executivului UE, pe termen scurt este nevoie de o mai mare protecţie a monedei euro, simultan cu creşterea flexibilităţii.
Pe de altă parte, preşedintele CE Jose Manuel Barroso s-a pronunţat pentru emiterea de euro-obligaţiuni, care ar fi o soluţie avantajoasă pentru întreaga economie europeană. ''După ce zona euro se va dota cu instrumente necesare pentru asigurarea atât a integrării, cât şi a disciplinei economice, emiterea de debite comune va fi considerată un pas natural şi avantajos pentru toţi'', a continuat şeful executivului UE.
La rândul său, liderul grupului Popularilor Europeni din Parlamentul European (PPE), Joseph Daul, a apreciat că ''a venit timpul pentru un răspuns la criza care pune politica şi Europa în scaunul de conducere'. ''Noi, cei din Europa, trăim o criză a creşterii economice şi una a încrederii, dar mai presus de toate, trecem printr-o criză d