Tari precum Germania si Austria au ales sistemul de tarifare "pret fix" in locul celui de sprijin prin certificate verzi, masura care ar trebui luata si in Romania, considera specialistii de la firma de consultanta TPA Horwath.
"Ne asteptam ca sistemul de sprijin prin certificate verzi din Romania sa fie din ce in ce mai criticat, iar organizatiile care reprezinta companiile din sectorul de energie cer deja ca sistemul de ajutor sa fie
schimbat intr-unul bazat pe tarif fix", a declarat Klaus Krammer, Head of German Desk TPA Horwath Romania.
Argumentul dat in sustinerea acestei cereri este nevoia sporita de stabilitate a regimului de suport, astfel incat sa se asigure o mai buna fundamentare pentru deciziile de investitii pe termen lung, a explicat Krammer.
Experienta internationala indica faptul ca de cele mai multe ori, investitorii incearca sa incheie contracte pe termen lung cu centralele electrice la un nivel de pret specific, care se ajusteaza in functie de inflatie. Lipsa unor astfel de contracte creeaza un risc suplimentar pentru investitor in ceea ce priveste fluctuatia preturilor pe intreaga durata a investitiei.
In Romania, pretul energiei este stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), care pentru 2010 a prevazut un interval intre 40 si 45 de euro/MWh.
Pe de alta parte, rentabilitatea proiectelor eoliene este substantial afectata de schema de sprijin pentru surse de energie regenerabile bazate pe certificate verzi, potrivit TPA Horwath. Pretul certificatelor depinde in principal de valoarea taxei de substitutie si de conditiile economice. Conform Legii nr. 220/2008, modificata ulterior, valoarea certificatelor verzi variaza intre 27 si 55 de euro/certificat. Lichiditatile din piata certificatelor rezulta din obligatia companiilor, care vand energie electr