Citatul de mai sus aparţine unui profesor de drept pe nume Gheorghe Iancu şi apare într-o înregistrare în care un student îl întreabă de ce i-a dat o notă mică. Dialogul începe abrupt, profesorul demarează cu „Hai, valea!" şi când celălalt îi spune că are şi el drepturi îi aruncă un „Du-te, bă, d-aici, că n‑ai nici un drept!".
Până aici e doar bădărănie, unde devine o chestiune de interes public e punctul următor: Gheorghe Iancu este nominalizarea PDL pentru Avocatul Poporului. Înţelegeţi absurdul situaţiei: Avocatul Poporului este o instituţie frumoasă, pe care am adoptat-o de la scandinavi şi care ar trebui să fie un fel de ultimă instanţă la care apelează cetăţeanul simplu atunci când alte instituţii nu îi respectă drepturile. Avocatul Poporului e un fel de pansament pe rană, îţi cauţi acolo drepturile. Şi partidul de guvernământ ne propune un tip care la o simplă cerere de justificare a unei note răspunde „N-ai nici un drept". Bine, asta nu e singura problemă a lui Gheorghe Iancu, presa mai scrie că a fost cercetat pentru violenţă şi în general abuzează de funcţia sa de profesor.
Până acum, a mai lucrat la Autoritatea Electorală şi tot la Avocatul Poporului, ceea ce cam explică de ce aceste două instituţii au în general performanţe catastrofale. Dar nominalizarea sa arată diluarea noţiunii de onorabilitate, de frecventabilitate. Acest gen de instituţii - cum sunt Avocatul Poporului, CNA, Autoritatea Electorală, diverse comisii de supraveghere - se bazează pe o prezumţie simplă de onorabilitate: oamenii sunt numiţi politic, dar ei în sine ar trebui să impună respect. Fără această barieră de onorabilitate, degeaba importăm instituţii drăguţe de la scandinavi, ar trebui să importăm şi suedezi să le conducă. Victor Ponta a propus acum câteva zile aducerea unor vameşi din Anglia şi Olanda ca să umple golurile lăsate de cei arestaţi. Asta pe logica: dege